Do góry

Śniadania Przepis na:

Chrupiące rogale maślane z czarnuszką.

Chrupiące rogale maślane z czarnuszką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18422

Dodano:

Odsłon: 868

Delikatne, bardzo smaczne, chrupiące maślane rogale z czarnuszką.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ-500 550 g
  • jajka 2 szt.
  • cukier 1,5 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • ciepłe mleko 1 szklanka 200 ml
  • roztopione masło 60 g
  • suche drożdże 8 g lub świeże 20 g
  • Dodatkowo:
  • miękkie masło do posmarowania placków
  • jajko 1 szt. do posmarowania
  • czarnuszka do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiewamy do miski w której będziemy wyrabiali ciasto, dodajemy suche drożdże, cukier i sól. Mieszamy składniki, wbijamy jajka, dodajemy ciepłe mleko z rozpuszczonym masłem i ręcznie wyrabiamy ciasto. Ciasto musi być elastyczne i powinno odchodzić od rąk. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia, ciasto powinno podwoić swoją wielkość.

  2. Po czasie wyrastania dzielimy ciasto na 12 równych kawałków, formujemy z każdego kulkę.

  3. Każdą kulkę ciasta wałkujemy na trójkątny placek o długości około 20 cm. Smarujemy miękkim masłem i zwijamy wzdłuż formując rogale.

  4. Rogale układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, w większych odstępach (rogale wyrosną). Odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  5. Po tym czasie smarujemy każdy rogal roztrzepanym jajkiem, posypujemy czarnuszką.

  6. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza około 20-25 minut do ładnego zarumienienia rogali.

  7. Upieczone rogale studzimy na kratce.

  8. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń