Do góry

Śniadania Przepis na:

Chrupiące tosty francuskie z cukrem

Chrupiące tosty francuskie z cukrem

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 293

Dodano:

Odsłon: 1187

Podobno pierwszy przepis na chleb maczany w jajku i smażony pochodzi z IV wieku. Zapewne trudno z całą pewnością stwierdzić, czy rzeczywiście Francuzi wymyślili tę potrawę, która jest popularna w wielu państwach Europy (np. w Wielkiej Brytanii nosi nazwę „zmarnowany chleb”, w Niemczech „biedny rycerz”, a w Hiszpanii „torrija” – i jest tradycyjnym deserem wielkanocnym). Zaproponowany przez Bronisławę Leśniewską przepis nieco się różni od tradycyjnych tostów francuskich, ponieważ umoczone w jajku i mleku kromki, panieruje się w okruszkach chleba. Ten prosty zabieg sprawia, że tosty zyskują zupełnie nowy wymiar – są bardziej treściwe i niezwykle chrupiące. Doskonale smakują bez żadnych dodatków i są świetnym sposobem na wykorzystanie starego pieczywa.

Składniki

  • kilkudniowe pieczywo, najlepiej pszenne
  • jajko
  • Mleko w proszku
  • grubsze okruszki chleba (nie bułka tarta)
  • sól, cukier
  • masło do smażenia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bułkę lub chleb pokroić na około półtoracentrymetrowej grubości kromki.

    Jajka rozkłócić, dodać odrobinę mleka, szczyptę soli i łyżeczkę cukru.

    Przygotować duże okruszki, na przykład krusząc w dłoniach część pieczywa, z którego będą robione tosty. Okruszki można również zrobić wcześniej, z resztek pieczywa, nawet razowego. Są popularnym dodatkiem do dań kuchni włoskiej.

    Każdą kromkę maczać w jajku, następnie w okruszkach. Smażyć na maśle, uważając, żeby się nie przypaliły.

    Podawać z cukrem lub konfiturami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń