Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciabata z awokado,rukolą i pomidorową salsą

Ciabata z awokado,rukolą i pomidorową salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 1957

Dodano:

Odsłon: 328

Danie palce lizać! Taka kanapka jest bardzo zdrowa i niesamowicie smaczna. Jest wspaniałym źródłem dobrze przyswajalnego błonnika i zdrowych tłuszczy.

Składniki

  • 6 czubatych łyżek otrębów owsianych
  • 1/4 paczki drożdży
  • 2 jajka
  • paczka białego chudego sera (200 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • opakowanie pomidorków koktajlowych 200 gramów
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 3-4 liście świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju lnianego
  • szczypta soli, pieprzu i chilli.
  • Pęczek rukoli
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1/2 avocado pokrojone na plasterki
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta

    Do miski wkładamy otręby, dodajemy rozgnieciony lekko widelcem biały ser, jajka i przyprawy, dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.Na koniec dodajemy pokruszone drożdże, dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

    Masę wlewamy do silikonowej foremki. Moja foremka ma długość 20 cm. Wychodzi z niej ciabata o długości 20 cm i grubości około 6-7 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Jeśli nie masz silikonowej foremki możesz wlać ciasto do zwykłej formy z tym, że lekko wysmaruj ją tłuszczem może być oliwa i posyp otrębami. Jeśli robisz ciabatę po raz pierwszy najlepiej jest kontrolować jej pieczenie patyczkiem i sprawdzać co jakiś czas czy już się upiekła.

  2. Wykonanie salsy pomidorowej

    Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy posiekany czosnek i przekrojone na pół pomidorki. Smażymy kilka minut i dodajemy bazylię. Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki. Konsystencja powinna być dość sztywna, pomidorki nie powinny być rozgotowane. Doprawiamy do smaku solą, świeżym pieprzem i chilli.

    Kiedy chlebek ostygnie, przekrawamy go wzdłuż na pół. Smarujemy pomidorową salą, dodajemy rukolę, pokrojone na kawałki avocado, posypujemy delikatnie chilli (jeśli wolisz wersję bardziej łagodną można zrezygnować z chilli)

    Pestki dyni prażymy kilka minut na teflonowej patelni. Kiedy będą już gotowe będą delikatnie „psrtykać” wówczas należy przełożyć je do miseczki.
    Ciabatę posypujemy pestkami dyni.

    SMACZNEGO!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń