Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochenek ma wydłużony, płaski kształt. Pieczywo ma chrupiącą skórkę i sprężysty, miękki miąższ. Znakomita na kanapki :)
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 776
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 292
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 352
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 776
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 121
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 292
Składniki
Zaczyn: dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy wodą, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe: drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku. Dodajemy do zaczynu. Wlewamy również wodę i oliwę. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z solą. Ciasto będzie raczej rzadkie, ja wyrabiałam łyżką do momentu aż zaczęło odchodzić od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy ciabatty z dodatkiem oliwek dodajemy je pod koniec wyrabiania ciasta.
Po 2 godzinach przygotowujemy blaszkę - wykładamy ją papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Ciasto nabieramy ręką i szybkim ruchem przekładamy na blaszkę, lekko formujemy w długie, płaskie bułeczki, ale nie ugniatamy za mocno. Pieczywo oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
Pieczemy około 20-25 minut w 220 stopniach.