Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciabatta to włoski biały chleb pieczony z mąki pszennej na drożdżach. Bochenek ma wydłużony, płaski kształt. Pieczywo ma chrupiącą skórkę i sprężysty, miękki miąższ. Znakomita na kanapki :)
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1795
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1795
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2277
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 71
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 155
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1428
Składniki
Zaczyn: dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy wodą, dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin w ciepłe miejsce.
Ciasto właściwe: drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku. Dodajemy do zaczynu. Wlewamy również wodę i oliwę. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę zmieszaną z solą. Ciasto będzie raczej rzadkie, ja wyrabiałam łyżką do momentu aż zaczęło odchodzić od ścianek miski. Miskę przykrywamy ściereczką odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Jeśli chcemy ciabatty z dodatkiem oliwek dodajemy je pod koniec wyrabiania ciasta.
Po 2 godzinach przygotowujemy blaszkę - wykładamy ją papierem do pieczenia i obsypujemy mąką. Ciasto nabieramy ręką i szybkim ruchem przekładamy na blaszkę, lekko formujemy w długie, płaskie bułeczki, ale nie ugniatamy za mocno. Pieczywo oprószamy mąką, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut.
Pieczemy około 20-25 minut w 220 stopniach.