Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pełnoziarniste domowe ciabatty z pomidorami i oliwki czyli zapach Italii w takich oto chlebkach. Słowo ciabatta oznacza kapeć po włosku i dlatego taki mają spłaszczony kształt.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 197
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 210
Składniki
Zaczyn biga: Do miski przekładam drożdże, dodaję letnia wodę, i mąkę. Zaczyn rozrabiam, przykrywam folią, szczelnie gumką związuję i odstawiam na noc w ciepłe miejsce 12-15 godzin. Ciasto: N drugi dzień drożdże z porcji ciasta rozrabiam w letniej wodzie, i wlewam do zaczynu biga, przesiewam mąkę pszenną i orkiszową, sól dodaję, olej i zarabiam ciasto mikserem. Ciasto może wydawać się rzadkie ale takie ma być.
Na końcu dodaję pokrojone oliwki i pomidory.
Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce,
Deskę podsypuję mąką, wykładam na nią ciasto i zwijam w prostokąt grubości 2-3 cm. Z wierzchu posypuje mąką, kroję na 6 części.
Nóż szeroki posypuje mąką i podważam nim ciasto i przekładam bułki na blaszkę . Formuję nożem kwadraty, bułki układam w odstępach bo urosną. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam na 220 stopni góra dól, wstawiam miskę z gorąca wodą, Piekę 15-20 minut aż będą rumiane.