Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciasto drożdżowe z grzybami

Ciasto drożdżowe z grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2564 Ocena: 19506

Dodano:

Odsłon: 3096

Takie ciasto piekły nasze babcie.

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z grzybami

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Grzyby namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i zmielić razem z cebulą przysmażoną na maśle. Farsz przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać.

    Wykonanie ciasta:
    Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników (1 jajko zostawić do smarowania) wyrobić ciasto starannie ręką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, podzielić na dwie części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz.

  2. Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować rozmąconym jajkiem.

  3. Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Kroić dowolnie i podawać z czerwonym barszczykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń