Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Takie ciasto piekły nasze babcie.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5353
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 816
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 938
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 148
Składniki
Wykonanie farszu: Grzyby namoczyć, następnie ugotować w osolonej wodzie, odsączyć i zmielić razem z cebulą przysmażoną na maśle. Farsz przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Śmietanę wymieszać z drożdżami, dodać resztę składników (1 jajko zostawić do smarowania) wyrobić ciasto starannie ręką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm, podzielić na dwie części i jedną część wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Na ciasto wyłożyć przygotowany farsz.
Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować rozmąconym jajkiem.
Piec w temperaturze 200 stopni około 25 minut. Kroić dowolnie i podawać z czerwonym barszczykiem.