Do góry

Śniadania Przepis na:

Ciasto naleśnikowe

Ciasto naleśnikowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 181 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 681

Kto nie lubi naleśników? Osobiście nie znam takiej osoby :) To danie bardzo uniwersalne. Możemy je faszerować tym na co mamy ochotę np. farszem szpinakowym lub podawać jako krokiety z duszoną kiszoną kapustą i grzybami albo na słodko z białym serem czy posmarowane po prostu ulubionym powidłem :)

Składniki

  • Mleko 2 szkl.
  • Mąka pszenna 1 szkl.
  • jajka 2 szt.
  • Cukier szczypta
  • Sól szczypta
  • Olej rzepakowy
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto naleśnikowe

Przygotowanie

  1. Mąkę z jajami, mlekiem, solą i cukrem dokładnie zmiksować, aż do uzyskania pęcherzy z powietrzem.
    Odstawić na godzinę, po czym zamieszać trzepaczką i sprawdzić gęstość. Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni. Jeżeli jest za gęste dolać trochę wody mineralnej, dokładnie zamieszać do uzyskania pożądanej gęstości. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju cienkie placki, rumieniąc z obu stron.

  2. Moja rada, jeżeli lubicie chrupiące naleśniki należy do ciasta dodać gazowaną wodę mineralną - pół na pół z mlekiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Sabrina 24 sierpnia Kocham, uwielbiam, łyżką bym zajadała! Nie ma nic lepszego niż takie naleśniki, nie potrzeba do nich żadnych dodatków, bo same w sobie ciasto jest przepyszne. <3 Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń