Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cicvara, czyli kaszka kukurydziana gotowana na mleku. Potrawa ta jest szczególnie znana i lubiona w Serbii i Chorwacji. Dawniej przygotowywano ją na sycące śniadanie lub obiad dla osób pracujących ciężko w polu. Obecnie potrawa ta jest kojarzona z pysznym babcinym śniadaniem. Serwowana ze świeżymi bądź suszonymi owocami z pewnością skradnie niejedno podniebienie.
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14348
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19470
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13143
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1785
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14348
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19470
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13143
Składniki
Do rondelka przelej mleko, dodaj masło i szczyptę soli. Składniki gotuj na wolnym ogniu. Do gorącego mleka dodawaj stopniowo kaszkę. Składniki energicznie mieszaj łyżką, żeby kaszka się nie przypaliła. Gotuj do momentu zgęstnienia kaszki. Cicvara powinna być gotowa po około 12-15 minutach.
Kleik kukurydziany serwuj z ulubionymi dodatkami - świeżymi bądź suszonymi owocami i orzechami. Smacznego.