Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna propozycja na zdrowe i pełne energii śniadanie. Świetnie zbilansowana propozycja, w której mamy białko, tłuszcze, węglowodany i warzywa.
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 791
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 100
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 791
Składniki
Croissanta przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obie połówki (od środka) cienko masłem. Układamy go na rozgrzanej patelni i tostujemy do momentu aż będzie złoty.
Do miseczki wbijamy dwa jajka, dodajemy sos sojowy (jedną łyżeczkę), odrobinę soli i świeżo mielonego pieprzu. Wszystko rozmącamy trzepaczką. Na nieprzywierającej małej patelni roztapiamy masło i wylewamy trochę naszej masy jajecznej (cienką powłokę) czekamy aż się zetnie i od brzegu zaczynamy zwijać nasz omlet (jak to zrobić pokazuję na filmie). Kiedy zwiniemy omlet pierwszy raz dolewamy kolejną porcję masy jajecznej i ponownie zwijamy omlet. Tak robimy do momentu skończenia masy jajecznej. Po ostatnim zwijaniu omlet smażymy jeszcze przez około 30 sekund na każdej stronie.
Na spód zarumienionego croissanta układamy sporą warstwę rukoli, następnie układamy plastry szynki długodojrzewającej lub innej ulubionej wędliny. Wegetarianie mogą ten krok zastąpić suszonymi pomidorami, albo ulubionym serem. Na wędlinę, lub inne dodatki układamy nasz omlet (najlepiej ciepły prosto z patelni) na omlet kładziemy jeszcze 2-3 plastry pomidora i przykrywamy górną częścią croissanta.