Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Croque madame to klasyczna francuska kanapka składająca się z białego pieczywa, roztopionego sera i delikatnej szynki. Jest to prawdziwie wykwintna i pożywna propozycja śniadaniowa dla całej rodziny.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2694
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 508
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2665
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 734
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2694
Składniki
Każdą kromkę posmaruj z jednej strony cienką warstwą masła. Połóż je na rozgrzanej, suchej patelni, masłem do dołu i smaż do ładnego zezłocenia, przez 2-4 minuty. Chleb zdejmij, a patelnię wytrzyj do czysta.
W garnuszku rozgrzej 1 łyżkę masła. Dodaj mąkę i gotuj, stale mieszając przez ok. 1,5 minuty, do momentu otrzymania jasnozłotego koloru. Wlej mleko i zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i, cały czas mieszając, doprowadź do zgęstnienia.
Zdejmij mieszaninę z ognia i wsyp połowę tartego sera. Mieszaj do rozpuszczenia.
Ułóż dwie kromki na blacie kuchennym, podsmażoną stroną do dołu. Na każdej z nich rozprowadź równomiernie po 2 łyżki sosu serowego i posyp je połową pozostałego sera. Przykryj każdą kanapkę dwoma plasterkami szynki.
Na nieopieczonych stronach chleba rozsmaruj cienko musztardę. Przykryj szynkę drugą kromką chleba i rozsmaruj cienko sos serowy na wierzchu. Kanapki posyp pozostałym serem.
Wstaw całość do piekarnika z włączoną funkcją grilla na 5-7 minut, do momentu aż wierzch będzie lekko bulgotał.
Na patelni rozpuść pozostałą łyżkę masła, a następnie wbij jajka. Smaż je przez ok. 3 minuty, nie ruszając ich, do momentu aż białko będzie ścięte, a żółtko płynne.
Kanapki wyjmij z pieca, a na wierzchu każdej z nich połóż po jednym jajku sadzonym.
Croque madame posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i siekanym szczypiorkiem. Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.