Do góry

Śniadania Przepis na:

Czekoladowa granola z orzechami

Czekoladowa granola z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 2779

Dodano:

Odsłon: 531

Domowa granola - z płatków owsianych, orzechów i wiórków kokosowych z czekoladą. Do przygotowania na zapas i wykorzystywania na szybkie, pyszne śniadania

Składniki

  • 200 g płatków owsianych
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 2 łyżki jogurtu
  • 3 jajka
  • 4 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki zimniacznej
  • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Płatki, wiórki, mąkę proszek do pieczenie i cukier wymieszać w misce.
    Dodać pokrojone w kosteczki zimnie masło. Wyrobić palcami na kruszonkę.
    Odłożyć 1/3 kruszonki i odstawić do lodówki
    Białka oddzielić od żółtek.
    Do reszty kruszonki dodać żółtka i jogurt – wyrobić ciasto. Powinno się zbić w większe grudki.

  2. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenie – wyłożyć na nią ciasto i ugniatając rozprowadzić po całej powierzchni.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec 15 min, wyjąć i odstawić. Nie wyłączać piekarnika.

  3. Białka ubić – dodać cukier puder i mąkę i ubijać jeszcze 5 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłoży ćdżem, następnie łyżka rozprowadzić pianę i wysypać pozostałą kruszonkę.
    Piec 35 minut w 180 stopniach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń