Do góry

Śniadania Przepis na:

Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi

Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 606

Dodano:

Odsłon: 10786

Pyszne odrywane bułeczki, idealne na śniadanie.

Składniki

  • mąka 2 i 1/3 szk,
  • jajko 1 szt,
  • żółtko jajka 1 szt,
  • masło 3 łyżki,
  • cukier 1/4 szk,
  • mleko ciepłe 160 ml,
  • drożdże świeże 10 g,
  • skóra starta z połowy cytryny,
  • sól 1 szczypta,
  • powidła śliwkowe 150 g,
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania 1 łyżka,
  • cukier puder do posypania,
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czeskie buchty z powidłami śliwkowymi

Przygotowanie

  1. Masło na ciasto rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 – 20 minut.

  2. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, żółtko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz drożdże. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 – 15 części. Każdy kawałek „spłaszczyć” na placek, na środku ułożyć powidła śliwkowe i dokładnie zwinąć w kulkę.

  4. Bułeczki układać w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

  5. Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki posmarować roztopionym masłem i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń