Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne odrywane bułeczki, idealne na śniadanie.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2776
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 342
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2776
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 36
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 342
Składniki
Masło na ciasto rozpuścić i ostudzić. Ciepłe mleko wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 – 20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, żółtko, skórkę z cytryny, roztopione masło oraz drożdże. Wyrabiać ciasto przez około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 12 – 15 części. Każdy kawałek „spłaszczyć” na placek, na środku ułożyć powidła śliwkowe i dokładnie zwinąć w kulkę.
Bułeczki układać w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piec 30 – 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki posmarować roztopionym masłem i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.