Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciabattę jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 93
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 137
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 254
Składniki
Zaczyn: • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin
Gotowe ciasto: • Dodajemy drożdże do 1/3 wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać • Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu • Na początku ciasto może wydawać się za lepkie jednak z czasem nabierze sprężystości • Pracując z ciastem na ciabattę warto obficie posypać mąką ręce oraz stolnicę gdyż mocno się klei • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godziny po czym składamy je kilka razy i zostawiamy ponownie na godzinę • Następnie ciasto dzielmy na kilka porcji, każdy kawałek rozciągamy rękami na kształt kwadratu, kroimy na bułeczki po około 10 gramów i wykładamy na papier do pieczenia • Można nadać bułeczką bardziej okrągły kształt jednak w oryginale są one tylko cięte • Przygotowanym bułeczką pozwalamy finalnie wyrosnąć przez około godzinę • Ciabatty ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 230 stopni • Pieczemy (grzałka góra i dół) przez około 35 minut bez termoobiegu, w zaparowanym wcześniej wodą piekarniku • Gotowe bułeczki wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć