Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 172 Ocena: 2512
Dodano: 05.03.2019
Odsłon: 4865
> 6 os. | > 60 min | średnie | tanie |
Zaczyn:
• Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
• Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
• Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
• Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin
Gotowe ciasto:
• Dodajemy drożdże do 1/3 wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
• Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
• Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
• Na początku ciasto może wydawać się za lepkie jednak z czasem nabierze sprężystości
• Pracując z ciastem na ciabattę warto obficie posypać mąką ręce oraz stolnicę gdyż mocno się klei
• Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godziny po czym składamy je kilka razy i zostawiamy ponownie na godzinę
• Następnie ciasto dzielmy na kilka porcji, każdy kawałek rozciągamy rękami na kształt kwadratu, kroimy na bułeczki po około 10 gramów i wykładamy na papier do pieczenia
• Można nadać bułeczką bardziej okrągły kształt jednak w oryginale są one tylko cięte
• Przygotowanym bułeczką pozwalamy finalnie wyrosnąć przez około godzinę
• Ciabatty ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 230 stopni
• Pieczemy (grzałka góra i dół) przez około 35 minut bez termoobiegu, w zaparowanym wcześniej wodą piekarniku
• Gotowe bułeczki wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

pelen_brzuszek 12 marca 2019Zgłoś do usunięcia
jak ładnie wyszły :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 05 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Właśnie takie uwielbiam :)Perfekcyjne!1 Kto głosował? | Odpowiedz

drNowak 05 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Super są takie bułeczki! Też je lubię robić:)1 Kto głosował? | Odpowiedz