Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa mielonka z oliwkami

Domowa mielonka z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 730 Ocena: 48620

Dodano:

Odsłon: 4628

Wędliny z szynkowaru, odsłona druga. Tym razem proponuję mielonkę wieprzową z dodatkiem czarnych oliwek. Pyszności, koniecznie musicie spróbować.

Składniki

  • mięso mielone wieprzowe (z łopatki) 1.20 kg
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • czarne oliwki 10 sztuk
  • pieprz czarny mielony
  • woda 50 ml
  • sól peklowa 17g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone wymieszać z czosnkiem granulowanym i pieprzem. Dodać pokrojone w półplasterki oliwki, wodę oraz sól peklową. Całość dobrze wyrobić, to znaczy że mięso musi odchodzić od dłoni, masa ma być klejąca, zwięzła i co najważniejsze, woda musi zostać całkowicie wchłonięta przez mięso. Tak przygotowaną masę mięsną przykrywamy lekko zwilżoną ściereczką i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki, wkładamy do woreczka a następnie do szynkowaru. Mięso w woreczku mocno ubijamy, aby pozbyć się powietrza, które później może spowodować rozwarstwienie wędliny. Woreczek mocno zakręcamy, pilnując aby nie było powietrza w górnej jego części, następnie wiążemy sznureczkiem.
    Na woreczek nakładamy krążek dociskowy, sprężynę i zamykamy szynkowar.
    W garnku* podgrzewamy wodę, której powinno być tyle, żeby po włożeniu do garnka szybkowaru, sięgała kilka centymetrów wyżej niż wsad mięsny. Gdy woda jest mocno podgrzana (40 stopni) wkładamy szynkowar. Całość doprowadzamy do temperatury 80 stopni.

  2. Mięso parzymy bez przykrycia, pamiętając o tym, aby ciepłota wody nie przekraczała temperatury parzenia, czyli w tym wypadku 80 stopni. Wędlina może stać się zbyt sucha. Ponadto należy pamiętać o tym, aby przez cały czas parzenia mięsa woda sięgała kilka centymetrów powyżej wsadu. Jeżeli woda będzie parować, a zapewne tak będzie się działo, należy ją uzupełniać. Całkowity czas parzenia wyrobu to 2 godziny, czas liczony od momentu uzyskania temperatury 80 stopni.
    Gotowy wyrób wyjmujemy z garnka, wstawiamy do zimnej wody (u mnie do napełnionego zimną wodą zlewu), schładzamy.
    Następnie wyjmujemy wędlinkę z szynkowaru, wkładamy na kilka godzin do lodówki.
    Kolejny etap to już tylko sama przyjemność, czyli... zajadamy!


    Smacznego!

    *Dno garnka wykładamy papierem. Jeżeli nie mamy go pod ręką, możemy zamiennie użyć małej ściereczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 16 stycznia 2015 Kusisz mnie aby sobie taki szynkowar sprawić, bo mielonka wygląda znakomicie. I te możliwości eksperymentowania z dodatkami, ale to musi być frajda! Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 13 stycznia 2015 nie cierpię oliwek ,cóż różne są smaki,ale sam przepis 6+ ,super,na pewno wypróbuję:) Odpowiedzi: 1 ▼

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 13 stycznia 2015 Na pewno jest pyszna,bo domowej roboty i bez konserwantów:)

13 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń