Do góry

Śniadania Przepis na:

Domowa pasta jajeczna

Domowa pasta jajeczna

Autor:

Przepisów i artykułów: 949 Ocena: 25216

Dodano:

Odsłon: 11610

Propozycja na prostą w przygotowaniu, smaczną pastę jajeczną, która doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • 4 jajka
  • 75 g serka twarogowego (śmietankowego)
  • 4 łyżki mleka
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 duże rzodkiewki
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 małe papryczki chili (żółta i czerwona)
  • szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • cukier trzcinowy lub stevia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Papryczki chili oczyszczamy z pestek, kroimy w drobną kostkę i zalewamy mlekiem, aby pozbyć się nadmiaru ostrości i nadać im delikatności. Odstawiamy je na chwilę.

    Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

  2. Do miseczki wkładamy pokrojone w kostkę 2 jajka i dwa żółtka, serek twarogowy, ocet jabłkowy, 4 łyżki mleka i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

  3. Pozostałe białka z dwóch jajek kroimy w drobną kostkę i dodajemy je do powstałej masy razem z pokrojoną drobno rzodkiewką, posiekaną natką pietruszki, odciśniętymi z mleka papryczkami chilli, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem trzcinowym oraz dosypujemy szczyptę kurkumy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń