Śniadania Przepis na:
Domowa wędlina - mielonka z łopatki

Przepisów i artykułów: 201 Ocena: 3262
Dodano: 23.09.2017
Odsłon: 9635
Składniki
- 1 kg łopatki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, 80-100 ml wody
> 6 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso myjemy i mielimy w maszynce razem z cebulą. Całość dokładnie mieszamy w misce z wszystkimi przyprawami przez dłuższą chwilę. Przykrywamy np. talerzem i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc aby przyprawy się dobrze wchłonęły w mięso. Po tym czasie mięso przekładamy do aluminiowych foremek i mocno ugniatamy aby nie było powietrza w mięsie. Pieczemy około 1 godziny w 180 stopniach. Pod koniec można użyć funkcji grilla aby wierzch się zrumienił. Po lekkim ostygnięciu można odlać wodę która się nazbierała podczas pieczenia z foremki lub zostawić i po kilku godzinach gdy wędlina mocno przestygnie będzie z tego pyszna galaretka. Smacznego!
Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 23 września 2017Zgłoś do usunięcia
Pyszna wędlina, u mnie powędrowała do czegoś ... na zagrychę xD3 Kto głosował? | Odpowiedz