Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca się w ustach. Od dziś jest to numer jeden przepis na kiełbasę.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2428
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1576
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 570
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3714
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1493
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2428
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1576
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 570
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3714
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1493
Składniki
Schab pokroić na kawałki, posegregować mięso chude bez tłuszczu i błon, włożyć do jednej miśki pozostałe do drugiej. Analogicznie dzielimy mięso z karkówki, szynki i łopatki. Mięso ze schabu rozdrobić na sitku szarpak, zaś mięso z karkówki i szynki pozbawione błon i tłuszczu rozdrobnić na sitku nr 16. Mięso z łopatki pozbawione tłuszczu na sitku nr14. Mięso z boczku na sitku nr 12. Pozostałe mięso ze schabu, karkówki, szynki i łopatki z tłuszczykami i błonami rozdrobnić na sitku 10. Tłuszczyki na sitku nr 8. Wszystkie rodzaje mięsa przełożyć do miski następnie dokładnie wyrobić. Do miski wsypać odpowiednią ilość przypraw do kiełbasy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek ( można dodać więcej wg uznania),wymieszać następnie dodać wodę i ponownie dokładnie wymieszać. Przyprawy dodać do mięsa i dokładnie wyrobić farsz do uzyskania odpowiedniej kleistości. Mięso powinno odchodzić od ręki. Tak przygotowanym farszem napełniamy jelita wieprzowe za pomocą nadziewarki lub maszynki do mięsa ze specjalną końcówką. Napełnione jelita farszem obwieszczamy w celu ocieknięcia na noc w chłodnym miejscu .Wędzenie Kiełbasę wieszamy w wędzarni tak by się nie stykała. Ustawiamy temperaturę 40 stopni bez dymu w wędzarni ogrzewamy kiełbasę około 1 godziny do czasu, kiedy osłonki będą suche. Kiełbasę wędzimy w temperaturze 55 stopni z dymem około 3,5-4 godziny do uzyskania brązowego koloru. Kiełbasę zostawiamy w wędzarni. Na drugi dzień wędzimy w temperaturze 55 stopni z dymem wędzimy 1,5godziny rano i wieczorem. Na trzeci dzień wędzimy w temperaturze 65 stopni bez dymu około 1,5 godziny rano i wieczorem. Musimy sami ocenić, czy już jest dobra w smaku, czy wymaga dodatkowego pieczenia.