Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma nic lepszego od domowego pieczonego chleba. Chrupiąca skórka z wierzchu i delikatny, miękki miąższ w środku. Taki domowy chleb wystarczy tylko posmarować masłem. Ja lubię taki jeszcze lekko ciepły.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5733
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12356
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5202
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5733
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1186
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12356
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5202
Składniki
Mąkę wsypujemy do miski razem z płatkami owsianym, drożdżami i solą.
Dokładnie mieszamy i dodajemy wodę wymieszaną z octem. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 minut, tak aby ciasto podwoiło swoja objętość.
Podrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę (o wymiarach 25x25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i również odkładamy w ciepłe miejsce, aby ciasto podrosło.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temp. 250'C. Kiedy ciasto podrośnie na brytfance wówczas wkładamy je do nagrzanego piekarnika zmniejszając temp. do 205'C i pieczemy chleb prze 50 minut (góra i dół piekarnika bez termobiegu).
Upieczony chleb chłodzimy na kratce. Smacznego !!!
;-D
;-)))