Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodki, zdrowy i soczysty ciemny chleb z dużą ilością owoców. Zazwyczaj piecze się go w zimie i w okresie przedświątecznym. Jest pyszny z posmarowany z masłem i miodem lub z dżemem czy twarogiem.
2 foremki babkowe długość 23 cm , folia aluminiowa.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 317
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3033
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 317
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2266
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3033
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 661
Składniki
Z drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 1 łyżeczki cukru zrobić zaczyn. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Suszone owoce zalać wrzątkiem, wymieszać i po ok 5 min odcedzić przez sitko. Do miski wsypać mąki, sól, jajko, resztę cukru i wlać zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiamy mikserem z widełkami do ciast drożdżowych. Podczas wyrabiania powoli wlać resztę mleka i wyrobić na gładkie ciasto. pod koniec dodać olej i owoce. ( śliwki i morele pokroiłam na 3 części każdą) Dobrze wyrobić aby owoce wkręciły się w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z tej porcji wychodzą 2 chlebki pieczone w foremkach bankowych długości 23 cm. Po wyrośnięciu ciasto wyłożyć na opruszoną mąką stolnicę i podzielić na 2 części. Foremki wyłożyć papierem do pieczenia i uformowane chlebki włożyć do foremek. Pozostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Foremki z ciastem przykryć folią aluminiową i tak piec 25 min. Po tym czasie zdjąć folię aluminiową i piec następne 25 min. bez folii Po wyjęciu z piekarnika chleby wyłożyć z foremek i pozostawić do wystygnięcia na kratce.