Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma to jak domowy pasztet z domowym chlebem i domowym masłem. Uczta dla podniebienia.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2039
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 271
Polecam.
Odsłon: 459
Składniki
Umyte i osuszone mięso pokroić. Z boczku usunąć skórę i drobno pokroić ( zalać ją w rondelku wodą i gotować aż kawałeczki skóry zaczną się kleić ), a resztę mięs w pokroić sporą kostkę. Wrzucić do garnka i podsmażyć je, dodać cebulę i smażyć aż cebula się zrumieni. Następnie zalać wszystko wywarem, dodać przyprawy według uznania i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru. Gdy skórki są dobre dodać je razem z płynem do mięsa i zagotować a potem dodać pokruszoną bułkę i wymieszać tak aby bułka wchłonęła wywar. Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę. Masę na pasztet rozdzielić do 3 drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki. Podawać z pieczywem.