Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jakiś czas temu w programie śniadaniowym, wypatrzyłam jak łatwo i szybko można zrobić domowy serek ricotta. Postanowiłam wypróbować i nie żałuję.Serek jest pyszny, delikatny. Idealny na kanapki.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 329
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21838
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1772
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 329
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21838
Składniki
Mleko zagotować ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować. Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę. Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera.
Garnek odstawić do wystudzenia. Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożona na cztery części, lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko. Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze. Zostawić tak ser na godzinę do odsączenia. Następnie gazę, lub chustę ścisnąć od góry i wstawić ser do lodówki na kolejną godzinę. Ja mam foremkę do sera, więc przełożyłam do niej ser i tak schowałam do lodówki. Po kilku godzinach serek jest gotowy.