Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne bułeczki drożdżowe z szynkowo - pieczarkowym nadzieniem.
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4373
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1295
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 274
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2283
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4373
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 1295
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 274
Składniki
Mąkę przesypujemy na stolnicę. Robimy zagłębienie i wkruszamy drożdże. Wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na ok. 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Dodajemy olej, jajko i sól. Zagniatamy. Dajemy do miski.
Odstawiamy na ok.1 godzinę w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło.W czasie kiedy ciasto rośnie drobno siekamy cebule i kroimy pieczarki.Podsmażamy na 2 łyżkach oleju.Odstawiamy do wystudzenia.Wędlinę drobno kroimy.
Ciasto po wyrośnięciu przekładamy na stolnicę z wysypaną mąką.Ponownie zagniatamy. Rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 8mm.Wycinamy koła a każde z nich rozcinamy w 4 miejscach.
Na środku układamy pieczarki z cebulą oraz wędlinę. Zawijamy w bok zakładając każdą z 4 części za siebie - tworząc coś na kształt róży. Bułeczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy na blachę do piekarnika na ok. 20 min / 200C