Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, tradycyjna drożdżówka. Łatwa w wykonaniu. :)
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4806
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7343
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4806
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13047
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5763
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7343
Składniki
Na dno miski wsypać sół (nie bedzie miała kontaktu z drożdżami), wsypać przesianą mąkę, cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, masło (miękkie lub roztopione) i cukier waniliowy.
Z lekko ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobic rozczyn. Jak tylko składniki się połączą (ok 5 minut), wlać do miski z resztą produktów.
Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie (ugniatane będzie twarde i zwarte). Ma być dość wilgotne i lepkie (nie dodawać mąki! to nie rogaliki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i ew. pokroić. A z pozostałego białka ubić piankę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru (może byc puder).
Gdy ciasto podwoi objetość, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, ułożyć owoce, ozdobic pianką. Piec ok 45 minut, w 180 stopniach, smacznego!
Ps. Do ciasta warto dodać też rodzynki, jeśli ktos lubi, będzie bardziej wilgotne i słodsze. :)