Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, tradycyjna drożdżówka. Łatwa w wykonaniu. :)
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10059
Składniki
Na dno miski wsypać sół (nie bedzie miała kontaktu z drożdżami), wsypać przesianą mąkę, cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, masło (miękkie lub roztopione) i cukier waniliowy.
Z lekko ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobic rozczyn. Jak tylko składniki się połączą (ok 5 minut), wlać do miski z resztą produktów.
Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie (ugniatane będzie twarde i zwarte). Ma być dość wilgotne i lepkie (nie dodawać mąki! to nie rogaliki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i ew. pokroić. A z pozostałego białka ubić piankę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru (może byc puder).
Gdy ciasto podwoi objetość, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, ułożyć owoce, ozdobic pianką. Piec ok 45 minut, w 180 stopniach, smacznego!
Ps. Do ciasta warto dodać też rodzynki, jeśli ktos lubi, będzie bardziej wilgotne i słodsze. :)