Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, tradycyjna drożdżówka. Łatwa w wykonaniu. :)
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 58
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 174
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2830
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4207
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 58
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 174
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2830
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4207
Składniki
Na dno miski wsypać sół (nie bedzie miała kontaktu z drożdżami), wsypać przesianą mąkę, cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, masło (miękkie lub roztopione) i cukier waniliowy.
Z lekko ciepłego mleka, łyżeczki cukru i drożdży zrobic rozczyn. Jak tylko składniki się połączą (ok 5 minut), wlać do miski z resztą produktów.
Dokładnie wyrobić ciasto, najlepiej przez rozciaganie (ugniatane będzie twarde i zwarte). Ma być dość wilgotne i lepkie (nie dodawać mąki! to nie rogaliki). Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu bez przeciągów.
W tym czasie przygotować owoce, tj. umyć i ew. pokroić. A z pozostałego białka ubić piankę ze szczyptą soli i łyżeczką cukru (może byc puder).
Gdy ciasto podwoi objetość, przełożyć do wysmarowanej masłem formy, ułożyć owoce, ozdobic pianką. Piec ok 45 minut, w 180 stopniach, smacznego!
Ps. Do ciasta warto dodać też rodzynki, jeśli ktos lubi, będzie bardziej wilgotne i słodsze. :)