Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś podróżuję kulinarne przez kuchnię portugalską, gdzie słynne są śniadania spotykane w wersji na słodko. Natrafiłam na przepis na drożdżówkę z polewą kokosową zapiekaną na drożdżówce z wierzchu. Idealnie sprawdzi się również jako deser. Najlepiej jeść tego samego dnia.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14934
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4719
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44726
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 642
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Ciasto: Wszystkie składniki oprócz masła zagnieść na ciasto i wyrabiać przez 6 minut. Następnie wyrabiać z masłem (jak jest za wilgotne, to podsypać mąką). Ciasto przełożyć do miski i chłodzić w lodówce przez 1h.
Z ciasta uformować rulon, który podzielić na 12 jednakowych porcji i nadać kształt kulek. Ciasto położyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia(podwojenia swojej objętości) w piekarniku w temperaturze 30 stopni C.
Polewa kokosowa: W międzyczasie zagotować mleko i zdjąć je z ognia. Osobno wymieszać jajko, żółtka, mąkę, cukier biały i cukier wanilinowy. Wymieszane składniki połączyć z mlekiem i mieszać na ogniu, aż masa zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania). Na koniec wmieszać wiórki kokosowe.
Na wyrośnięte ciasto na środek rozłożyć krem i posypać rodzynkami.
Kołaczyki piec w temperaturze 180 stopni C przez około 20 minut.