Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeże drożdżówki to pyszne śniadanie lub kolacja. Z brzoskwiniami i marmoladą z dodatkiem konfitury z płatków róży to poezja.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 82
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1188
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 82
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 1188
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2850
Składniki
Drożdże pokruszyć, wymieszać z łyżeczką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki, przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 10-15 minut. Masło podgrzać, rozpuszczone, ostudzić. Do przesianej mąki dodać ciepłe mleko, jajko, żółtko, cukier, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól i przestudzone masło. Ciasto przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 40-50 minut.
Wyrośnięte ciasto przerobić na posypanej mąką stolnicy, rozwałkować, wyciąć krążki i ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć ściereczką i odłożyć na 10-15 minut.
Gdy krążki z ciasta podrosną dnem szklanki zrobić wgłębienie.
Następnie brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym i mlekiem. Ostrym nożem lub radełkiem naciąć w kilku miejscach.
Włożyć porcję marmolady wymieszanej z konfiturą z płatków róży, ułożyć pokrojone brzoskwinie i posypać płatkami migdałowymi.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.