Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16865
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23994
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16865
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 102
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 323
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 847
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23994
Składniki
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!