Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste, delikatne drożdżówki z serem i borówkami. Znikają bardzo szybko więc lepiej zrobić z podwójnej porcji :) Wbrew pozorom są banalne w przygotowaniu i bardzo długo zachowują świeżość. Koniecznie wypróbujcie!
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Kompozycja owocowa zależy tu wyłącznie od własnej fantazji i smaku, mnie akur...
Odsłon: 23047
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 1014
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104850
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 406
Składniki
Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Do miski lub kubeczka dajemy drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki i trochę mleka. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 15 min. aby rozczyn zaczął pracować. Do gotowego rozczynu dodajemy pozostałe składniki na ciasto oprócz masła i dokładnie mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło i mieszamy tak długo aż masło wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i wyrabiamy około 4 min. Staramy się jak najmniej podsypywać mąką. Wyrobione ciasto przekładamy do miski i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 30 min. Po tym czasie ciasto odpowietrzamy, nakrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 min.
Wszystkie składniki na masę serową mieszamy widelcem, mikserem lub blenderem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat podsypany mąką, formujemy wałek i dzielimy na 10 w miarę równych części. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i odstawiamy pod przykryciem na 10 min aby ciasto odpoczęło. Z każdej kulki formujemy drożdżówkę rozciągając ciasto palcami tak aby w środku powstało wgłębienie w kształcie gniazdka. Do środka nakładamy po łyżce masy serowej (można więcej) a na ser borówki. Bułeczki odstawiamy na 15 min do podrośnięcia. Boki można posmarować mlekiem lub jajkiem oraz posypać kruszonką. Pieczemy ok 20-23 min w 180 st bez termoobiegu. Smacznego!