Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dutch baby wygląda naprawdę spektakularnie, a nazwa oznacza po prostu „holenderskie dziecko”, co wcale nie wskazuje na jego pochodzenie. Bo został podobno wymyślony w Ameryce! To najzwyklejsze ciasto naleśnikowe, które po upieczeniu w piekarniku zyskuje wyjątkowy, trójwymiarowy kształt i absolutnie nie jest nudnym, płaskim plackiem. Duży, puszysty naleśnik można podać zarówno na słodko, jak i na słono. Mój jest lekko słodki, a podany z owocami może stanowić doskonałe późne śniadanie, lekki obiad lub smaczną kolację. Do pieczenia dutch baby najlepiej nadaje się żeliwna patelnia, ale kto jej nie ma, ten z powodzeniem użyje porządnej metalowej patelni. Moja jest granitowa z nieprzywierającą powłoką. Trzeba tylko pamiętać, że patelnia musi być z tych nadających się do podgrzewania w piekarniku, więc odpadają wszelkie naczynia z plastikową rączką.
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85173
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2476
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9952
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3903
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7067
Jeżeli uwielbiasz karmel, słodką śmietankę, orzeszki solone i herbatniki, ten...
Odsłon: 85173
Lody dubajskie to prawdziwy hit lata. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jes...
Odsłon: 2476
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9952
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3903
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 7067
Składniki
Uwaga, do odmierzania używam szklanki o pojemności 250 ml, a patelnia widoczna na zdjęciach ma średnicę 24 cm.
Włącz piekarnik na 220 stopni, grzanie góra/dół.
Na patelni o średnicy około 24 cm podgrzej masło aż do spienienia.
W międzyczasie krótko zmiksuj jajka, ekstrakt waniliowy, mleko, cukier, sól, sok z cytryny i mąkę na gładkie ciasto naleśnikowe.
Wlej gotowe ciasto na patelnię, zaczynając od środka.
Patelnię z ciastem wstaw do gorącego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut,
czyli do momentu ładnego zrumienienia boków i spodu ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika oprósz dutch baby odrobiną cukru pudru dla ozdoby i połóż świeże owoce na spodzie ciasta.
Zamiast świeżych owoców można użyć frużeliny, konfitury, marmolady, a nawet musu jabłkowego. Użyj na przykład puree jabłkowego „maminsynka”, bo będzie tu świetnie pasować! Jasne, że latem podasz raczej ze świeżymi owocami, wiadomo. Ale jesienią i zimą można użyć domowych przetworów, bo przecież po to je robimy.
Kto lubi, może dodatkowo skropić dutch baby stopionym masłem i sokiem z cytryny.
Można dodać bitą śmietanę (jak mój mąż) albo kleks jogurtu lub skyru naturalnego, a jeszcze lepiej – waniliowego.
Albo kulkę ulubionych lodów, zwłaszcza latem. Bo tu dozwolone jest wszystko, co lubisz.
Smacznego!