Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce wprawdzie śniegu i mrozu jest niezbyt wiele, ale dyniowa owsianka i tak się przyda na ciepłe śniadanie. Niech reszta Polski rozgrzeje się przed wyjściem na siarczysty mróz i w zaspy śnieżne, a w wielkopolskim mrozku taka rozgrzewka też nikomu nie zaszkodzi. Bo dynia jest wspaniałym, choć zupełnie niedocenianym składnikiem śniadań. A szkoda, bo przecież pękata karoca Kopciuszka towarzyszy nam w kuchni przez całą jesień i zimę. Dlaczego więc nie użyć jej do przygotowania śniadania lub drugiego śniadania? Wszyscy czasem jadamy owsiankę! Owsianka dyniowa jest świetna, ponieważ pozwala zjeść porcję warzyw już na śniadanie. W smaku owsianka jest tylko lekko korzenna, słodka od daktyli i mocno orzechowa, a dyni nie wyczuwa się wcale. Bardzo dobrze smakuje na gorąco, ale resztki wyjadałam na zimno i była chyba jeszcze lepsza. Jest więc świetnym pomysłem na śniadanie do pracy, bento, pudełko, słoik z prowiantem.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 501
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 837
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 501
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 837
Składniki
Mleko (lub napój roślinny), dynię, daktyle i korzenne przyprawy włóż do rondla i doprowadź do zagotowania.
Dynia powinna być drobno pokrojona lub starta na dużych oczkach tarki.
Dodaj płatki owsiane, chia, posiekane orzechy oraz pestki dyni.
Gotuj na małym ogniu do chwili, aż owsianka zgęstnieje, a dynia zmięknie. To powinno zająć jakieś 10-12 minut.
Wymieszaj ugotowaną owsiankę z pokrojonym bananem, a następnie przełóż do dwóch miseczek.
Każdą porcję udekoruj kleksem musu jabłkowego, posyp płatkami migdałów i od razu zajadajcie – Ty i druga osoba, dla której ta dyniowa owsianka została przygotowana.
Mając w domu wielu owsiankowych smakoszy, można w bardzo łatwy sposób zwielokrotnić proporcje.
I jeszcze słówko o musie jabłkowym - można go przygotować na świeżo, rozprażając jabłko w osobnym rondelku. Ale o wiele prościej będzie użyć jabłek ze słoika, który przygotowaliśmy jesienią. Smacznego!