Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Wielkopolsce wprawdzie śniegu i mrozu jest niezbyt wiele, ale dyniowa owsianka i tak się przyda na ciepłe śniadanie. Niech reszta Polski rozgrzeje się przed wyjściem na siarczysty mróz i w zaspy śnieżne, a w wielkopolskim mrozku taka rozgrzewka też nikomu nie zaszkodzi. Bo dynia jest wspaniałym, choć zupełnie niedocenianym składnikiem śniadań. A szkoda, bo przecież pękata karoca Kopciuszka towarzyszy nam w kuchni przez całą jesień i zimę. Dlaczego więc nie użyć jej do przygotowania śniadania lub drugiego śniadania? Wszyscy czasem jadamy owsiankę! Owsianka dyniowa jest świetna, ponieważ pozwala zjeść porcję warzyw już na śniadanie. W smaku owsianka jest tylko lekko korzenna, słodka od daktyli i mocno orzechowa, a dyni nie wyczuwa się wcale. Bardzo dobrze smakuje na gorąco, ale resztki wyjadałam na zimno i była chyba jeszcze lepsza. Jest więc świetnym pomysłem na śniadanie do pracy, bento, pudełko, słoik z prowiantem.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93679
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2280
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93679
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2678
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3507
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1608
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2280
Składniki
Mleko (lub napój roślinny), dynię, daktyle i korzenne przyprawy włóż do rondla i doprowadź do zagotowania.
Dynia powinna być drobno pokrojona lub starta na dużych oczkach tarki.
Dodaj płatki owsiane, chia, posiekane orzechy oraz pestki dyni.
Gotuj na małym ogniu do chwili, aż owsianka zgęstnieje, a dynia zmięknie. To powinno zająć jakieś 10-12 minut.
Wymieszaj ugotowaną owsiankę z pokrojonym bananem, a następnie przełóż do dwóch miseczek.
Każdą porcję udekoruj kleksem musu jabłkowego, posyp płatkami migdałów i od razu zajadajcie – Ty i druga osoba, dla której ta dyniowa owsianka została przygotowana.
Mając w domu wielu owsiankowych smakoszy, można w bardzo łatwy sposób zwielokrotnić proporcje.
I jeszcze słówko o musie jabłkowym - można go przygotować na świeżo, rozprażając jabłko w osobnym rondelku. Ale o wiele prościej będzie użyć jabłek ze słoika, który przygotowaliśmy jesienią. Smacznego!