Do góry

Śniadania Przepis na:

Dyniowe drożdżówki z owocami

Dyniowe drożdżówki z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 1401

Dyniowe drożdżówki z borówkami i rabarbarem, posypane waniliową kruszonką są rewelacyjne. Smacznego.

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna 3 szklanki
  • mleko 200 mililitrów
  • drożdże 3 dag
  • żółtka 2 sztuki
  • masło 10 dag
  • mus z dyni 15 dag
  • cukier 10 dag
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • Na kruszonkę:
  • mąka pszenna 20 dag
  • masło 10 dag
  • cukier 10 dag
  • żółtka 2 sztuki
  • ziarenka z lasek wanilii 0.5 sztuki
  • Dodatkowo:
  • borówka amerykańska 1.5 szklanki
  • rabarbar 2 sztuki
  • białko 1 sztuka
  • cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dyniowe drożdżówki z owocami

Przygotowanie

  1. Kruszonka:
    Do miski przesiać mąkę, dodać masło, żółtka, cukier i wydrążone ziarenka z laski wanilii.

    Palcami rozcierać tak, aby powstały okruchy ciasta, przykryć, odłożyć do lodówki.

  2. Drożdże rozpuścić w łyżce cukru, dodać kilka łyżek ciepłego mleka, łyżkę mąki, wymieszać, odłożyć na 10-15 minut.

    Masło rozpuścić, połączyć z pozostałym mlekiem.

    Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, wlać mleko z masłem, dodać żółtka, puree z dyni, pozostały cukier, cukier z wanilią i rozczyn drożdżowy, wymieszać łyżką.

    Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
    Następnie ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, przerobić, włożyć ponownie do miski, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę.

  3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut.

    Na środku każdego krążka dnem szklanki zrobić wgłębienie, brzegi posmarować białkiem wymieszanym z cukrem z wanilią. Włożyć porcję borówek i pokrojony rabarbar, oprószyć cukrem.

  4. Po wierzchu posypać kruszonką. Blaszkę z drożdżówkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń