Do góry

Śniadania Przepis na:

Egg Benedicts czyli jajka w koszulkach z sosem holenderskim

Egg Benedicts czyli jajka w koszulkach z sosem holenderskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 546

Dodano:

Odsłon: 5734

Idealne na sniadanie , szybkie i bardzo smaczne.

Składniki

  • 2 duze jajka
  • 2 kromki dowolnego pieczywa
  • 2 plastry szynki (opcjonalnie)
  • garsc rukoli
  • 3 lyzki octu winnego
  • lyzka soku z cytryny
  • 150g masla
  • 2 zoltka
  • 4 lyzki wytrawnego bialego wina
  • pieprz
  • pieprz cayenne
  • sol morska
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Egg Benedicts czyli jajka w koszulkach z sosem holenderskim

Przygotowanie

  1. Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z palnika i studzić masło przez 5 min.
    W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę.
    Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,az zgestnieje.

    Jesli ktos chce zaoszczedzic czas zawsze moze kupic gotowy sos.

  2. Do glebokiego rondla wlewamy wode conajmniej 2 litry i dodajemy ocet.
    Jajka rozbijamy do szklanek tak zeby zoltka pozostaly w calosci.
    Gdy woda zagotuje sie mieszamy ja szybko tak aby powstal wir i pojedynczo wlewamy jajka.Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy lyzka z dziurkami.Powtarzamy to samo z 2 jajkiem.

  3. W miedzyczasie tostujemy pieczywo.Grzanki ukladamy na talerzu polewamy je niewielka iloscia sosu kladziemy szynke (danie mozna podac w wersji wegetarianskiej) i rukole.Na sama gore delikatnie kladziemy jajko tak aby sie nie rozlalo.Polewamy sosem i doprawiamy do smaku pieprzem i sola.

    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń