Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na sniadanie , szybkie i bardzo smaczne.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 407
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2930
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 407
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Wystarczy połączyć ze sobą ws...
Odsłon: 2930
Składniki
Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z palnika i studzić masło przez 5 min. W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,az zgestnieje. Jesli ktos chce zaoszczedzic czas zawsze moze kupic gotowy sos.
Do glebokiego rondla wlewamy wode conajmniej 2 litry i dodajemy ocet. Jajka rozbijamy do szklanek tak zeby zoltka pozostaly w calosci. Gdy woda zagotuje sie mieszamy ja szybko tak aby powstal wir i pojedynczo wlewamy jajka.Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy lyzka z dziurkami.Powtarzamy to samo z 2 jajkiem.
W miedzyczasie tostujemy pieczywo.Grzanki ukladamy na talerzu polewamy je niewielka iloscia sosu kladziemy szynke (danie mozna podac w wersji wegetarianskiej) i rukole.Na sama gore delikatnie kladziemy jajko tak aby sie nie rozlalo.Polewamy sosem i doprawiamy do smaku pieprzem i sola. SMACZNEGO :)