Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne na sniadanie , szybkie i bardzo smaczne.
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99159
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5119
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13819
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99159
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 775
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5119
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13819
Składniki
Przygotować sos holenderski. Masło ogrzać na małym ogniu ,aż oddzieli się biała serwatka. Zdjąć z palnika i studzić masło przez 5 min. W tym czasie do metalowej miski włożyć żółtka ,dodać wino ,łyżkę soku z cytryny ,łyżeczkę soli ,pieprz i pieprz cayenne ,ubijać nad gorącą kąpielą wodną na kremową masę. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i domieszać roztopiony tłuszcz. Miskę ponownie wstawić nad gorącą kąpielą wodną i ubijać sos trzepaczką ,az zgestnieje. Jesli ktos chce zaoszczedzic czas zawsze moze kupic gotowy sos.
Do glebokiego rondla wlewamy wode conajmniej 2 litry i dodajemy ocet. Jajka rozbijamy do szklanek tak zeby zoltka pozostaly w calosci. Gdy woda zagotuje sie mieszamy ja szybko tak aby powstal wir i pojedynczo wlewamy jajka.Gotujemy 2-3 minuty i odcedzamy lyzka z dziurkami.Powtarzamy to samo z 2 jajkiem.
W miedzyczasie tostujemy pieczywo.Grzanki ukladamy na talerzu polewamy je niewielka iloscia sosu kladziemy szynke (danie mozna podac w wersji wegetarianskiej) i rukole.Na sama gore delikatnie kladziemy jajko tak aby sie nie rozlalo.Polewamy sosem i doprawiamy do smaku pieprzem i sola. SMACZNEGO :)