Do góry

Śniadania Przepis na:

Galareta drobiowa na kanapki

Galareta drobiowa na kanapki

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 11856

Dodano:

Odsłon: 982

Takie wędliny wyglądają w sklepach niezwykle apetycznie ale nie do końca wiadomo co w nich jest. Polecam domową.

Składniki

  • Składniki dowolne, u mnie:
  • kacze szyje 5 sz
  • żołądki indycze 0,5 kg
  • warzywa bulionowe: marchew, pietr. seler, por kawałek, cebula
  • liść laurowy, ziele ang. sól i pieprz
  • doprawienie: majeranek i czosenk 2 ząbki
  • Żelatyna 3 łyżeczki na każde pół litra zawartości
  • dodatki: marchew, groszek, papryka.
  • osłonka do wędlin, kupiłam plastikową lub słoiki
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galareta drobiowa na kanapki

Przygotowanie

  1. Warzywa obrałam i dałam do garnka razem z opłukanym mięsem.
    Gotowałam 1,5 h.

  2. Wyjęłam mięso i marchew a rosół przecedziłam.

  3. Obrałam mięso z szyjek, pokroiłam paprykę, dodałam marchew i groszek.
    Rosół podgrzałam , dobrze doprawiłam, dodałam przeciśnięty czosnek i garść otartego majeranku.
    Wyłączyłam ogień i dodałam namoczoną żelatynę- łatwiej się rozpuszcza.

  4. Mięso dałam do wywaru, gdy lekko ostygło sprawdziłam jeszcze raz smak.
    Osłonki namoczyłam według wskazówek na opakowaniu.

    Napełniłam osłonki, zawiązałam sznurkiem i parzyłam je jeszcze 30 minut w 85C.
    Pozostawiłam potem do wystygnięcia w wodzie a potem w lodówce.

    Można użyć słoików, ale ta w osłonkach ładnie się kroi na cienkie plastry.

  5. Świetnie smakuje z marynatami.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń