Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Jaśnie państwo przedwojenne polskie Dania mają Danie się nazywa GARUS i serwowane było nawet w najlepsiejszych restauracyjach Rzeczypopolitej . Danie składa się z gruszek gotowanych z jabłkami (w mym wypadku z dodatkiem kardamonu zamiast cynamonu jako, że kardamon to ulubiona przyprawa jaśnie pana Sebastiana ) , zalewanych maślanką tłustą i podanych z gotowanymi ziemniakami , okraszonymi smażoną cebulką młodą Aranżacja dania upamiętnia pierwszy lot polskiego samolotu RWD5 który miał miejsce 7 sierpnia 1931 roku , oraz czas kiedy to Franciszek Żwirko i Stanisław Prauss podjęli próbę pobicia rekordu wysokości lotu samolotem RWD-7. ps. Do dania wykorzystałem niebieskie ziemniaki Vitelotte (moje ulubione) i białe ziemniaki Victoria oraz marcheweczkę dekoracyjnie gotowaną, gruszki, jabłka i odrobinę selera naciowego z jednym żółtym pomidorkiem koktajlowym odmiany Sundrop (kropla słońca) . Dania w tej formie jest podawane nie na słodko. Danie jest zaskakująco pyszne, rześkie i pożywne
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 719
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 317
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 719
W ten sposób ugotowane jajka nie będą mieć zielonkawej obwódki na żółtku, no...
Odsłon: 317
Przepyszny chleb dyniowy, zawsze robię 2 szt., ta sama praca, piekarnik raz p...
Odsłon: 105
Składniki
Dawniej gruszki z jabłkiem się obierało , kroiło i gotowało w wodzie z dodatkiem cynamonu lub kardamonu a potem całość przecierało się przez sito. Jednak dużo lepszym sposobem (który ja preferuje i polecam) jest potarcie gruszek i jabłek na tarce lub zmielenie w makserze i dopiero ugotowanie , w ten sposób nie tracimy zbyt wiele cennych składników odżywczych. A zatem, potarte gruszki i jabła gotujemy w wodzie z dodatkiem rzeczonego Kardamonu (chyba że ktoś woli cynamon to może go użyć wymiennie) , kiedy wywar będzie gotowy zalewamy maślanką gęstą lub smietaną jak ktoś lubi. W między czasie gotujemy ziemniaki (idealnie w łupinkac) , a także na patelni podsmażamy na maśle siekaną cebulkę. Ugotowane ziemniaki nakałda się na talerz , polewa cebulka smażona na maśle i zalewa zupą Garusem . Dla smaku można jeszcze posolić i popieprzyć danie jak ktoś lubi. Garus może też być podawany na słodko, wtedy do gotowania gruszek dodaje się cukier i nie podaje się go z ziemniakami. Aczkolwiek przed wojną Garus często podawany był z ziemniakami nie na słodko ale posolony i popierzony.