Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czyli druga młodość czerstwego chleba :) W Niemczech znany jako Armer Ritter, w Norwegi jest to Arme Riddere, a w Anglii ma miano Poor Knights of Windsor. A u nas? Goły Jeździec brzmi wesoło, przyjęłam ją i będę powielać :)
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 8
Na wywarze warzywnym zrobiłam o to to ….
Odsłon: 8
Składniki
Ukroić 2 duże i grube kromki czerstwego chleba. Jajko roztrzepać w miseczce z mlekiem i 1 łyżeczką cukru waniliowego. Miksturę wylać na duży talerz i maczać w nim kromki pieczywa z obydwu stron, aż wchłoną niemal wszystko. Przygotować panierkę z bułki tartej i mąki żytniej, dobrze je ze sobą mieszając. Nie używam tu samej bułki, bo za bardzo spija olej z patelni. Na patelni rozpuścić olej wraz z masłem - masło nie będzie się wtedy przypalać, a nadal zachowa swój śmietankowy smak.
Chleb opanierować w bułce tartej z mąką i smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Gorące grzanki posypać już na talerzu pozostałą łyżeczka cukru waniliowego. Konsumować ze smakiem póki jeszcze gorące. Nie ma to jak Goły Jeździec na śniadanie!