Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 461 Ocena: 6764
Dodano: 21.01.2021
Odsłon: 1120
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Obie mąki, drożdże, cukier i sól umieścić w misce. Wymieszać. Wlać wodę i olej. Wyrabiać ciasto około 15 minut, aż przestanie się kleić i zacznie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat. Uformować wałek. Podzielić na osiem równych części. Z każdej części uformować podłużną bułeczkę. Bułki kłaść na blaszce zaopatrzonej w papier do pieczenia. Przykryć je ściereczką, aby wyrosły. Na to potrzeba jeszcze jednej godziny. Przed pieczeniem każą bułkę posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 30 minut. Po tym czasie dodatkowo przewróciłam bułki i dopiekłam przez 5 minut od spodu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (6)

Dolcevita-in-my-kitchen 28 styczniaZgłoś do usunięcia
Domowe buleczki, najlepsze :) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Super:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 21 styczniaZgłoś do usunięcia
Juz sobie wyobrazam ten zapach swiezo pieczonych i zdrowych bułeczek! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz