Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karmelizowanymi orzechami włoskimi i miodem.
Patelnia grillowa
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3055
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102024
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2541
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 3055
Szybkie i smaczne placuszki bananowe z serkiem wiejskim, idealne na ciepłe śn...
Odsłon: 102024
Przepis na ciasto z malinami, które jest szybkie i proste w wykonaniu. Świetn...
Odsłon: 6405
Składniki
Orzechy włoskie kroimy na dość duże kawałki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier, aż się rozpuści i nabierze jasnobrązowego koloru. Od razu dorzucamy orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką (koniecznie silikonową), aby orzechy były dokładnie obtoczone w cukrze. Trzymamy na ogniu tylko chwilę, żeby karmel nie zbrązowiał zbyt mocno i się nie spalił. Orzechy zdejmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i rozkładamy, aby nie skleiły się za bardzo. Odstawiamy do ostudzenia.
Chałkę lub bułki maślane kroimy. Patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą) smarujemy porcją masła i układamy pieczywo. Grillujemy, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Ciepłe pieczywo smarujemy ricottą, posypujemy orzechami i polewamy miodem do smaku.