Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karmelizowanymi orzechami włoskimi i miodem.
Patelnia grillowa
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1751
Polecam na kolację.
Odsłon: 358
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 148
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 277
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1751
Polecam na kolację.
Odsłon: 358
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 148
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 277
Składniki
Orzechy włoskie kroimy na dość duże kawałki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier, aż się rozpuści i nabierze jasnobrązowego koloru. Od razu dorzucamy orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką (koniecznie silikonową), aby orzechy były dokładnie obtoczone w cukrze. Trzymamy na ogniu tylko chwilę, żeby karmel nie zbrązowiał zbyt mocno i się nie spalił. Orzechy zdejmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i rozkładamy, aby nie skleiły się za bardzo. Odstawiamy do ostudzenia.
Chałkę lub bułki maślane kroimy. Patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą) smarujemy porcją masła i układamy pieczywo. Grillujemy, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Ciepłe pieczywo smarujemy ricottą, posypujemy orzechami i polewamy miodem do smaku.