Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne weekendowe śniadanie - grillowana chałka z ricottą, chrupiącymi karmelizowanymi orzechami włoskimi i miodem.
Patelnia grillowa
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9333
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1136
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 82
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9333
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 975
Zaserwowałam mojej rodzince królika w sosie śmietankowo - pieczarkowym. Mięso...
Odsłon: 1136
Składniki
Orzechy włoskie kroimy na dość duże kawałki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy cukier, aż się rozpuści i nabierze jasnobrązowego koloru. Od razu dorzucamy orzechy. Mieszamy dokładnie łyżką (koniecznie silikonową), aby orzechy były dokładnie obtoczone w cukrze. Trzymamy na ogniu tylko chwilę, żeby karmel nie zbrązowiał zbyt mocno i się nie spalił. Orzechy zdejmujemy na talerz wyłożony papierem do pieczenia i rozkładamy, aby nie skleiły się za bardzo. Odstawiamy do ostudzenia.
Chałkę lub bułki maślane kroimy. Patelnię grillową (lub ewentualnie zwykłą) smarujemy porcją masła i układamy pieczywo. Grillujemy, aż do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Ciepłe pieczywo smarujemy ricottą, posypujemy orzechami i polewamy miodem do smaku.