Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus chyba każdy zna i chociaż raz w życiu próbował. Pasta popularna na Bliskim Wschodzie, najczęściej używana do pieczywa lub jedzona z warzywami pokrojonymi w słupki. Ja dziś można powiedzieć lekko modernizuje klasyczny hummus, dodaje pieczoną paprykę. Uważam, że również genialnie smakuje takie połączenie. A Wy jesteście ciekawi jak wyszło? Zapraszam
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 33
Pyszna i prosta w przygotowaniu domowa pizza z pieczarkami i salami, idealna...
Odsłon: 361
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 33
Pyszna i prosta w przygotowaniu domowa pizza z pieczarkami i salami, idealna...
Odsłon: 361
Składniki
Jeżeli decydujecie się na suchą ciecierzyce to musicie ją namoczyć przez 12h, następnie gotować około godzinę. Lub możecie użyć tak jak ja aby zaoszczędzić czas ciecierzycę ze słoika lub puszki. Gdy mamy gotową ciecierzycę zabieramy się za przygotowanie papryki. Myjemy ją, przekrajamy, usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do piekarnika (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. Po tym czasie zostawiamy do przestudzenia.
Gdy mam już przygotowaną również paprykę zostaje nam najprostszy a zarazem ostatni etap przygotowania naszej pasty. Wszystkie składniki czyli ciecierzycę, paprykę, czosnek, sok z cytryny, pastę tahini oraz oliwę z oliwek przekładamy do pojemnika blendera doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na jednolitą, gładką masę. I tak właśnie powstał nasz hummus z pieczoną papryką. Smacznego!