Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje pomysły na nowe potrawy lub modyfikację tych już sprawdzonych zaczynają się od tego, że chodzi za mną wcześniej składnik przewodni. I tym razem było tak samo: wczoraj mój dzień mijał pod znakiem kawy Inki. Wypiłam jej ze 4 duże szklanki, każda z mlekiem i dodatkiem startej skórki pomarańczowej, brązowego cukru, cynamonu. Takiego cuda, które można sobie zakupić w szklanym młynku i ścierać, do czego tylko ma się ochotę. Ja okraszam tym kawę, mam wtedy taki full wypas tylko dla siebie ;-) No, więc zastanawiałam się, do czego można by ten inkowy instant wykorzystać, żeby nadać karmelowy kolor i zachować wyczuwalny palony posmak. I tak powstały śniadaniowe racuszki o pięknym kolorze i aromacie, z dodatkiem karmelizowanych mandarynek, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Czekam na nie z utęsknieniem, a Wy?
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 105
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1380
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 105
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 180
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 142
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 107
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1380
Składniki
Mandarynki obrać ze skórki tak, by pozostały w całości, pokroić je na plasterki w poprzek. Na patelni teflonowej podgrzać masło i ułożyć plasterki, obsmażać na złoty kolor. Przy odwracaniu na drugą stronę polać miodem i dalej przesmażać. Kiedy będą gotowe, wyłożyć na talerzyk. Pozostały na patelni sok można wykorzystać później do polania placuszków.
Do miski wlać kefir, wbić jajko, wsypać cukier wanilinowy; stopniowo dodawać mąkę, mieszać rózgą na gładką masę. Pod koniec wsypać cynamon i kawę inkę, która nada piękny karmelowy smak naszym racuszkom.
Na patelni teflonowej rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać ciasto po 2 łyżki na potencjalny środek każdego placka. Smażyć z obu stron na złoto po 4 sztuki. Z tej ilości wyszło mi 16 cieniutkich racuszków.
Podawać z karmelizowanymi mandarynkami i cukrem brązowym, bo placuszki nie są zbyt słodkie. I do tego koniecznie szklanka kawy zbożowej Inka z dużą ilością mleka.