Do góry

Śniadania Przepis na:

Inkowe racuszki z karmelizowanymi mandarynkami

Inkowe racuszki z karmelizowanymi mandarynkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2630

Dodano:

Odsłon: 1727

Moje pomysły na nowe potrawy lub modyfikację tych już sprawdzonych zaczynają się od tego, że chodzi za mną wcześniej składnik przewodni. I tym razem było tak samo: wczoraj mój dzień mijał pod znakiem kawy Inki. Wypiłam jej ze 4 duże szklanki, każda z mlekiem i dodatkiem startej skórki pomarańczowej, brązowego cukru, cynamonu. Takiego cuda, które można sobie zakupić w szklanym młynku i ścierać, do czego tylko ma się ochotę. Ja okraszam tym kawę, mam wtedy taki full wypas tylko dla siebie ;-) No, więc zastanawiałam się, do czego można by ten inkowy instant wykorzystać, żeby nadać karmelowy kolor i zachować wyczuwalny palony posmak. I tak powstały śniadaniowe racuszki o pięknym kolorze i aromacie, z dodatkiem karmelizowanych mandarynek, które kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia. Czekam na nie z utęsknieniem, a Wy?

Składniki

  • 400 g kefiru naturalnego o zawartości 1,5% łuszczu
  • 4 kopiate łyżki mąki pszennej tortowej
  • 1 jajo (L)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 łyżki kawy Inki instatnt
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 mandarynki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mandarynki obrać ze skórki tak, by pozostały w całości, pokroić je na plasterki w poprzek. Na patelni teflonowej podgrzać masło i ułożyć plasterki, obsmażać na złoty kolor. Przy odwracaniu na drugą stronę polać miodem i dalej przesmażać. Kiedy będą gotowe, wyłożyć na talerzyk. Pozostały na patelni sok można wykorzystać później do polania placuszków.

  2. Do miski wlać kefir, wbić jajko, wsypać cukier wanilinowy; stopniowo dodawać mąkę, mieszać rózgą na gładką masę. Pod koniec wsypać cynamon i kawę inkę, która nada piękny karmelowy smak naszym racuszkom.

  3. Na patelni teflonowej rozgrzać niewielką ilość oleju i nakładać ciasto po 2 łyżki na potencjalny środek każdego placka. Smażyć z obu stron na złoto po 4 sztuki. Z tej ilości wyszło mi 16 cieniutkich racuszków.

  4. Podawać z karmelizowanymi mandarynkami i cukrem brązowym, bo placuszki nie są zbyt słodkie.
    I do tego koniecznie szklanka kawy zbożowej Inka z dużą ilością mleka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Chillnezka 14 grudnia 2017 Polecam, do tego koniecznie duuuuża szklanka Inki z mlekiem, ogień w kominku i...żyć, nie umierać1 :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 13 grudnia 2017 swietny pomysl z ta inka, która uwielbiam tez w klasycznej, plynnej postaci. Warto wypróbowac.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń