Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co powiecie na jajecznicę z kurkami? Moim zdaniem jedna z lepszych jakie jadłam, w sam raz na niedzielne śniadanie.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3885
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414979
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2429
Składniki
Jajka wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz czarny mielony. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na sicie. Grzyby pozostawiamy w całości, jedynie większe kurki możemy przekroić na połowę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Do mocno zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy do momentu odparowania wody, która wydobędzie się z grzybów. Proces ten trwa na ogół 10- 15 minut. Wówczas powinniśmy też poczuć charakterystyczny zapach kurek, to znak, że możemy wlać na patelnię roztrzepane jajka. Całość mieszamy i smażymy, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie. Jajecznicę przekładamy na talerze, dekorujemy kawałkami rzodkiewki. Smacznego.