Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajecznica ze szpeclami, boczkiem i pomidorami.

Jajecznica ze szpeclami, boczkiem i pomidorami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1652 Ocena: 24473

Dodano:

Odsłon: 373

Jajka usmażone na wędzonym boczku z cebulą i pomidorkami oraz kluskami szpecle.

Składniki

  • kluski szpecle 10 dag (wcześniej ugotowane)
  • jajka 2 szt. (u mnie trafiły z 2 żółtkami)
  • cebula 1 szt.
  • boczek wędzony 5 plastrów
  • pomidorki koktajlowe 3-4 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka słodka mielona 2-3 szczypty
  • olej rzepakowy 3-4 łyżki
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajecznica ze szpeclami, boczkiem i pomidorami.

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w małe skwarki boczek wędzony, boczek był chudy więc dodałam olej. Jeżeli boczek zrobi się rumiany dodajemy pokrojoną w pół plastry cebulę i smażymy pod przykryciem do ładnego jej zeszklenia. Na smażący się boczek z cebulą kładziemy ugotowane wcześniej kluski szpecle i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut.

  2. Wbijamy jajka solimy i smażymy dalej pod przykryciem często zaglądając żeby jajka nie usmażyły się na twardo. Pomidorki kroimy na ćwiartki i układamy na patelni. jeżeli białka zetną się, usmażoną jajecznicę wykładamy na talerz i konsumujemy.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń