Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Święta coraz bliżej, więc postanowiłam zrobić próbę faszerowanych jajek. Jajka nadziałam pysznym, puszystym farszem z pieczarek i pasztetu, a następnie zanurzyłam je w sosie majonezowym. Zakąska wyszła wyśmienicie, na pewno powtórka będzie w święta.
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 577
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 255
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 168
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 401
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 577
Wspaniałe świąteczne danie.
Odsłon: 255
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 168
Pyszna świąteczna przekąska
Odsłon: 401
Składniki
Jajka obieramy ze skorupek, kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, a białka układamy na deseczce. Drobno posiekaną cebulę smażymy na oliwie, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie paseczki pieczarki i często mieszając podsmażamy, aż puszczony przez grzyby sos wyparuje. Odstawiamy do wychłodzenia.
Pasztet rozcieramy ze śmietana na jednolitą masę.
Dodajemy wystudzone pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Powinien być puszysty i lekko pikantny.
Gotowym farszem napełniamy połówki jajek z czubkiem.
Przygotowujemy sos: Majonez rozcieramy z żółtkami, śmietaną, ketchupem i musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem (ja zmiksowałam blenderem).
Sos wylewamy na półmisek.
W sosie układamy faszerowane jajka.
Dekorujemy i schładzamy w lodówce.
Smacznego !!!