Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello
Sezon letni w kuchni bezsprzecznie należy do świeżych, krajowych warzyw. Zapi...
Odsłon: 943
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 74
Paella to prawdopodobnie najpopularniejsze danie hiszpańskie, zwłaszcza w Wal...
Odsłon: 10268
Smaczna, zdrowa, prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Wyśmienita jako przysta...
Odsłon: 126
Sezon letni w kuchni bezsprzecznie należy do świeżych, krajowych warzyw. Zapi...
Odsłon: 943
Takie łódeczki ziemniaczane przygotowałam do kotletów z karczku. Tak przygoto...
Odsłon: 74
Paella to prawdopodobnie najpopularniejsze danie hiszpańskie, zwłaszcza w Wal...
Odsłon: 10268
Smaczna, zdrowa, prosta i szybka w wykonaniu sałatka. Wyśmienita jako przysta...
Odsłon: 126
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.
Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.
Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.
Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.