Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10712
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3377
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10712
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3377
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.
Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.
Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.
Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.