Do góry

Śniadania Przepis na:

jajka na chmurze

jajka na chmurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 549

Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello

Składniki

  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
jajka na chmurze

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  2. Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.

  3. Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.

  4. Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.

  5. Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń