Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12806
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10366
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5967
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5308
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12806
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4561
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.
Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.
Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.
Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.