Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25986
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3413
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1443
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25986
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 3413
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1443
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.
Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.
Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.
Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.