Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na zdjęciu podane ze smażonym pomidorem i pieczarką portabello
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12433
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13377
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5658
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12433
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1403
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13377
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5658
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180°C.
Oddzielić białka od żółtek, żółtka odkładając albo w skorupkach, albo każde do osobnej filiżanki lub kieliszka.
Białka osolić i ubić na sztywną pianę. Na blasze położyć pergamin, posmarować oliwą i ułożyć gniazka z białka, z zagłębieniem na żółtko. Wstawić do piekarnika na 4 – 6 minut.
Kiedy gniazdka z piany się podpieką, do każdego wlać ostrożnie po jednym żółtku, posolić, popieprzyć i wstawić do piekarnika na kolejne 4 minuty.
Po wyjęciu żółtka powinny być półpłynne. Można podawać na tostach, można do piany z białek dodać tartego parmezanu, szynki, szczypiorku – co komu pasuje.