Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny przepis na wyjątkowe śniadanie. Jajka po turecku to doskonała opcja dla osób, które szukają alternatywy dla klasycznej jajecznicy i jajek na twardo. Wystarczy zaledwie kilka składników, by wyczarować kremowe danie wprost ze słonecznej Turcji. Przyrządź je na sobotnie lub niedzielne śniadanie, twoja rodzina będzie zachwycona. W przepisie podane są składniki potrzebne na jedną porcję.
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 74
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 91
Wyjątkowe połączenie warzyw i owoców polanych sosem jogurtowo-majonezowym. So...
Odsłon: 74
Proponuję zamknąć trochę słońca w słoiki na zimę, a w nich marchewkę połączon...
Odsłon: 91
Składniki
Jogurt grecki przełóż do miseczki, dodaj łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Dla podbicia smaku możesz zetrzeć odrobinę skórki z cytryny. Wcześniej pamiętaj o jej sparzeniu. Dodaj posiekany szczypiorek i koperek, a następnie wszystko dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki.
Do gotującej się wody dodaj łyżkę octu, energicznie zamieszaj, aby stworzyć wir. Kolejno wybij jajka, gotuj przez koło trzy minuty. Wtedy żółto będzie płynne, a białko ścięte. Po ugotowaniu wyjmij jajka na ręcznik papierowy, aby ociekły z wody.
Masło rozpuść na małym ogniu, dodaj chili, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Mieszaj do momentu, aż nabierze złotobrązowego koloru.
Pieczywo podpiecz na oliwie z oliwek. Jajka podawaj na jogurcie, polane palonym masłem. Całość możesz posypać resztką posiekanego szczypiorku i koperku. Podawaj z chrupiącym pieczywem.