Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
TURECKI CILBIR czyli jajka po turecku na czosnkowo-cytrynowym jogurcie z masłem chili. Brzmi obłędnie? Bo to jest obłędnie pyszne, a do tego piękne 🏻najlepiej przygotować je z jajkami ugotowanymi na półmiękko (tradycyjnie lub w koszulkach), ale jeśli wolicie na twardo, to też będą Wam smakować. Śniadania nie muszą być nudne
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 456
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2800
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 778
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 456
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 2800
Najlepsza sałatka na Andrzejki z pieczarkami marynowanymi, idealna również na...
Odsłon: 778
Składniki
Masło stopić w rondelku na małym ogniu. Gdy zacznie się lekko podsmażać dodać chili i płatki papryki. Podsmażyć jeszcze chwilę aż nabierze złotego koloru. Odstawić.
Jogurt wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem.
Jajka (w temperaturze pokojowej) włożyć delikatnie do gotującej wody na 6,5 minuty. Po tym czasie natychmiast schłodzić i lekko ostudzić.
Na patelni wysmarowanej odrobina oliwy zbrązowić pieczywo.
Na talerzu rozprowadzić porcję jogurtu, ułożyć przekrojone jajka, polać masłem chili. Podawać posypane natką pietruszki z podgrillowanym pieczywem.