Do góry

Śniadania Przepis na:

Jajka po wiedeńsku na patencie

Jajka po wiedeńsku na patencie

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 2168

Dodano:

Odsłon: 3554

Będąc kilka lat temu w Wiedniu na śniadanie zamówiliśmy Ei im Glas, czyli jajka gotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz roztopionym masłem. Ten przepis nawiązuje do tego smaku z wakacji jednak jest znacznie uproszczony, ale nadal smaczny i efektowny. Co najważniejsze jest szybki w przygotowaniu, a jednocześnie otrzymujemy eleganckie śniadanie lub przystawkę.

Składniki

  • 7 jajek od szczęśliwych kur
  • szczypiorek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 7 wiórków masła + masło do wysmarowania szklaneczek
  • 7 małych szklaneczek około 70-80 ml każda
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Jajka po wiedeńsku na patencie

Przygotowanie

  1. Szklaneczki smarujemy masłem. Na dno każdej wsypujemy trochę szczypiorku. Ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem. Ostrożnie kładziemy kawałek masła.

  2. Wierzch każdej szklaneczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą.

  3. Ostrożnie układamy w parowarze. U mnie zmieściło się 7 porcji. Parujemy około 5-7 minut.
    Długość parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada.

  4. Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru.

    Uwaga, szklaneczki będą gorące.

    Zdejmujemy folię i podajemy. Mnie najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń