Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Będąc kilka lat temu w Wiedniu na śniadanie zamówiliśmy Ei im Glas, czyli jajka gotowane na miękko podane w kieliszku posypane szczypiorkiem, solą i pieprzem oraz roztopionym masłem. Ten przepis nawiązuje do tego smaku z wakacji jednak jest znacznie uproszczony, ale nadal smaczny i efektowny. Co najważniejsze jest szybki w przygotowaniu, a jednocześnie otrzymujemy eleganckie śniadanie lub przystawkę.
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2799
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 38
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 2799
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 38
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 349
Składniki
Szklaneczki smarujemy masłem. Na dno każdej wsypujemy trochę szczypiorku. Ostrożnie wbijamy po jednym jajku. Posypujemy solą i pieprzem. Ostrożnie kładziemy kawałek masła.
Wierzch każdej szklaneczki przykrywamy szczelnie folią spożywczą.
Ostrożnie układamy w parowarze. U mnie zmieściło się 7 porcji. Parujemy około 5-7 minut. Długość parowania zależy od wielkości jajek oraz parowaru, więc warto najpierw przygotować jedną porcję, żeby sprawdzić jaki czas będzie odpowiedni oraz jaki stopień płynności żółtka nam najbardziej odpowiada.
Po ustawionym czasie jajka powinny być gotowe, ostrożnie wyjmujemy je z parowaru. Uwaga, szklaneczki będą gorące. Zdejmujemy folię i podajemy. Mnie najlepiej smakują podane z grzanką z bagietki.