Smaczne i kolorowe jajka na Wielkanocny stół.
Jajka w buraczanej marynacie
Składniki
- jajka 8 sztuk
- 2-3 buraki czerwone
- woda 1 litr
- ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- Liść laurowy 2 sztuki
- majonez domowy 4 łyżki
- 2 łyżki startego sera żółtego
- Papryka słodka mielona 2 łyżki
- sól i pieprz
- Papryka ostra mielona 1 łyżka
- szczypiorek
- orzechy pekan, lub włoskie 16 sztuk
Składniki
- jajka 8 sztuk
- 2-3 buraki czerwone
- woda 1 litr
- ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- Liść laurowy 2 sztuki
- majonez domowy 4 łyżki
- 2 łyżki startego sera żółtego
- Papryka słodka mielona 2 łyżki
- sól i pieprz
- Papryka ostra mielona 1 łyżka
- szczypiorek
- orzechy pekan, lub włoskie 16 sztuk

Etapy przygotowania
Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy. Zimną marynatę przecedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte. Zostawiamy w marynacie na 12 godzin. Farsz. Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami. Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 912

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 294


Składniki
- jajka 8 sztuk
- 2-3 buraki czerwone
- woda 1 litr
- ocet jabłkowy 1/2 szklanki
- 1 cebula
- 2-3 ziela angielskie
- Liść laurowy 2 sztuki
- majonez domowy 4 łyżki
- 2 łyżki startego sera żółtego
- Papryka słodka mielona 2 łyżki
- sól i pieprz
- Papryka ostra mielona 1 łyżka
- szczypiorek
- orzechy pekan, lub włoskie 16 sztuk
Buraki myjemy, możemy nie obierać, kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą z octem, dodajemy przyprawy i gotujemy ok 15-20 min. Studzimy. Zimną marynatę przecedzamy. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Do odcedzonej marynaty wkładamy jajka tak aby całe były pokryte. Zostawiamy w marynacie na 12 godzin. Farsz. Jajka kroimy na pół wyjmujemy żółtka. Do żółtek dodajemy majonez, sól, pieprz i drobniutko starty ser, dokładnie mieszamy i nadziewamy jajka. Wierzch dekorujemy szczypiorkiem i orzechami. Całość posypujemy zmieszaną papryką i pieprzem.
Bardzo ładna i smaczna propozycja
Piękne danie!
Mój ulubiony kolor jajek na wielkanocnym stole :)
Piękne jajeczka na świąteczny stół 👌