Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka w koszulkach to danie niby proste, ale przysparzające wielu kłopotów nawet doświadczonym kucharzom. Jednak jest kilka sztuczek, dzięki którym podasz idealnie przygotowane jajko, w doskonale przylegającej koszulce, z miękkim i rozpływającym się w ustach wnętrzem.
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9513
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4972
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 658
Kurczę pieprzowo cytrynowe!
Odsłon: 100
Naleśniki z twarogiem, z dodatkiem skórki cytrynowej i wanilii, to danie, któ...
Odsłon: 9513
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 4972
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 43
Dziś do pracy.
Odsłon: 658
Składniki
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem octu. Płyn powinien sięgać na wysokość ok. 7-8 cm od dna. Nie powinno być go zbyt dużo, by jajko w trakcie gotowania nie miało możliwości zanurzania się głęboko pod powierzchnię.
Zmniejsz ogień pod garnkiem do małego. Na powierzchni wody powinny być widoczne niewielkie bąbelki gotującej się wody. Nie mogą być zbyt duże, bo jajko się rozpadnie.
Ostrożnie rozbij jajko i przenieś je do filiżanki lub dużej chochelki. Żółtko nie może się rozpłynąć – musi pozostać w całości, w białku.
Delikatnie włóż jajko do gorącej wody, najlepiej wkładając całe naczynie z jajkiem do garnka, a następnie delikatnie wyjmując samą filiżankę lub chochelkę. Uważaj na gwałtowne ruchy, które mogą spowodować pęknięcie żółtka.
Gotuj jajko przez 3-5 minut, stale obserwując proces ścinania się białka. Jeśli wolisz bardziej płynne żółtko, gotuj je krócej. Pamiętaj tylko, że oryginalnie, jajka w koszulkach mają płynące wnętrze.
Delikatnie wyjmij jajko łyżką cedzakową i ostrożnie strąć je na talerz. Osusz je papierowymi ręcznikami.
Jajka w koszulkach podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz je podawać na podpieczonym pieczywie, z dodatkiem usmażonego na chrupko boczku lub szynki parmeńskiej. Całość polej sosem holenderskim, a następnie oprósz solą, pieprzem i świeżymy ziołami. Będzie to doskonała alternatywa dla jajecznicy czy jajek sadzonych.