Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka z sosem cytrynowym to idealny pomysł na śniadanie dla całej rodziny, szczególnie jeśli klasycznie przyrządzone jajka już dawno ci się znudziły. Delikatna, lekko kwaskowata nuta cytryny przyjemnie orzeźwia smak tego dania.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 761
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5491
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9314
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 170
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 761
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5491
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9314
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 170
Składniki
Przygotuj sos: Masło rozpuść z oliwą w małym garnku. Dodaj skórkę cytrynową i podsmaż wszystko przez 30 sekund, by zaromatyzować tłuszcz.
W osobnej misce ubij żółtka i wymieszaj je z sokiem z cytryny, śmietanką, solą i pieprzem. Dodaj do mieszanki łyżeczkę gorącego tłuszczu z patelni i całość wymieszaj.
Gdy masło z olejem zostanie wmieszane, wlej mieszankę z powrotem do garnka. Gotuj całość na małym ogniu, stale mieszając, przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i odstaw. W trakcie stygnięcia sos będzie gęstniał.
Przygotuj jajka. W średniej wielkości garnku zagotuj wodę. Zmniejsz ogień, by na powierzchni były widoczne jedynie lekkie bąbelki.
Jajko wbij do miseczki, uważając, by żółtko nie pękło.
Wodę mocno zamieszaj drewnianą łyżką, by na środku utworzył się wir. Delikatnie włóż jajko z miseczki do garnka i gotuj przez 3-5 minut, w zależności od pożądanego stopnia ścięcia żółtka.
Gotowe jajko w koszulce wyjmuj delikatnie łyżką cedzakową. Dobrze odsącz z wody i odkładaj na talerz lub na przygotowaną kanapkę z chrupiącym boczkiem. Polej całość sosem cytrynowym.
Jajka z sosem cytrynowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Nie przechowuj resztek, przyrządzaj wszystko zawsze na świeżo.