Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajka zapiekane w sosie pomidorowym to ciekawy pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Całość jest lekko pikantna dzięki dodatkowi sosu tabasco, ale jeśli chcesz, możesz dołożyć jeszcze trochę sosu czy chili, by jajka były jeszcze ostrzejsze. Najlepszy w tym daniu jest sos, przyrządzony z samych warzyw i przypraw, które idealnie komponują się z kremowymi jajkami.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2541
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 223
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 2541
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 223
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Podziel na pół i delikatnie wyjmij żółtka.
Żółtka przenieś do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj majonez, musztardę, tabasco i sól. Wymieszaj całość i napełnij otwory po żółtkach.
Przygotuj sos.
Wszystkie składniki umieść w malakserze i zblenduj na jednolity sos.
Sos przelej do naczynia do zapiekania. Do środka włóż jajka i lekko dociśnij je.
Wstaw danie do pieca nastawionego na 150 st. Celsjusza i piecz je przez 15 minut. Wyjmij i odstaw na 5 minut przed podaniem.
Jajka zapiekane w sosie pomidorowym podawaj na ciepło. Ewentualne resztki przechowuj w lodówce i podgrzewaj w piekarniku, jednak najlepiej przygotowuj danie za każdym razem na świeżo.