Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jajko zapiekane w awokado to pyszne śniadanie lub przekąska, która syci, świetnie smakuje i dostarcza dużo cennych składników odżywczych. Przepis jest prosty do przygotowania i zajmie ci zaledwie chwilę. Rozpocznij przyjemnie dzień od jajek zapiekanych w awokado!
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 32
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 32
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 103
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza w trybie góra-dół.
Awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę. Łyżeczką wydrąż część miąższu z obu połówek, aby przygotować miejsce pod jajka.
Dopraw solą i pieprzem według uznania. Awokado połóż na blaszce do pieczenia. W przygotowane w awokado zagłębienia wbij delikatnie po jajku. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut (po tym czasie białko powinno się ściąć).
Na talerzu ułóż rukolę. Sparzonego pomidora obierz i pokrój na plasterki. Ułóż na talerzu na zieleninie. Na suchą patelnię połóż pokrojoną w drobną kostkę szynkę szwarcwaldzką. Smaż, aż do zarumienienia.
Wyjmij owoce z piekarnika. Przełóż na talerz i posyp usmażoną szynką. Do smaku oprószyć ponownie solą i pieprzem. Jajka zapiekane w awokado są gotowe, smacznego!