Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z gotowanych jaj na twardo podanych z chrzanem , grzanką i marchewka z białą rzepą białą skropioną octem z barszczu zwyczajnego plus oliwka czarna, natka pietruszki, pieprz czarny i sól ️ jest bosko ️ ps. Czy wiecie, że ...Tradycja pisanek wzięła się stąd, że nasi przodkowie (przed chrześcijańscy) wczesną wiosną na święto JARE (obecnie zwane Wielkanoc ) zbierali jaja dzikich ptaków na polanach , ptakiem który znosi jaja zwykle o tej porze roku jest RUDZIK , rudzik znosi jaja koloru niebieskiego / turkusowego . Z czasem kiedy powszechnie hodować zaczęto drób domowy (kura) , zwykłe jaja zaczęto barwić na rozmaite kolory ... I tak powstały pisanki ️
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 792
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11601
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1260
Składniki
Jaja gotujemy w zależności od upodobań na miękko lub na twardo. Obrane jaja możemy chwilę potrzymać w podgrzanym soku z czerwonej kapusty z dodatkiem sody oczyszczonej lub w gorącej niebieskiej herbacie z płatków grosztku motylkowego dzięki czemu białka nabiorą niebieskiego kolorytu. Ale nie jest to wymogiem , można śmiało podać białe jaja wraz z grzankami. Chrzan trzemy świeży , tak samo jak marchew i białą rzepę . Dodajemy natki pietruszki i oliwki, całość skropić należy octem z barszczu zwyczajnego (lub innym octem w zależności od upodobań smakowych) a także skarpiamy olejem lub oliwą z oliwek. Jeśli ktoś ma chęć może też sałatkę i jaja posolić i popieprzyć do smaku